tiistaina, elokuuta 10

Uintiajatuksia sisällön jäsentämisestä

Järvessä oli edelleen lämmintä. Kotijärvestä kotisaunaan. Luonnossa ajatus liitää. Mietin tuon UE1 kurssin sisällön rakenteellisia ongelmia opiskelijan kannalta. Siinä on kaksi kokonaisuutta: toisaalta uskontotieteen näkökulma ilmiöön nimeltä uskonto ja toisaalta raamatuntutkimuksen näkökulma kristinuskon pyhään kirjaan, Raamattuun.

Edellinen, siis uskontotiede, on humanistinen tiede ja lähestyy tutkimuskohdettaan hyvin monitieteisesti (kohteena kaikki uskonnolliset ilmiöt). Helsingin yliopistossa uskontotieteen laitos toimii sekä humanistisen että teologisen tiedekunnan alaisuudessa. Opiskelijoita on molemmista. Eksegetiikka on yksiselitteisesti teologinen tutkimusala ja eksegetiikan laitos toimii teologisen tiedekunnan alaisuudessa (hienot verkkosivut, paljon kiinnostavaa verkkoaineistoa, huippututkimusyksikkö). Tutkimuskohteena on Raamattu. (Muuten: monet toimittajatkin osaavat kirjoittaa isolla Seitsemän veljestä mutta Raamattu menee pienellä... kannaottoa vai kielitaidottomuutta?)

Laitan rakenneasian muhimaan. Miten liittää nämä kaksi luontevasti yhteen. Tosin ongelma ei ole nyt ollenkaan sellainen kuin meillä UEA1 kurssilla aiemmin. Silloin ops sisälsi aikuislukion ainoalla pakollisella uskonnon kurssilla päivälukioitten kaikki kolme pakollista kurssia: Riitit, myytit ja Raamattu + kirkkohistoria + etiikka. Ja sen kun vetää etäopiskelijoille läpi kolmella lähiopetuksella ja monisteilla... voi äiti ;-)

Ei kommentteja: